Leren bij Filmere
- Mobieltje
- Monteren
- Green screen
- Camera werk
Leden van filmclub Filmere gebruiken niet alleen een camcorder om te filmen, maar filmen inmiddels ook met hun mobieltje. Zo ook ons lid Martin. Hij was in Sri Lanka en had alleen zijn mobieltje bij zich op het moment dat er gevist werd. Hij filmde het hele gebeuren. Thuis heeft hij er met zijn bewerkingsprogramma een mooie film van gemaakt. Klik hier om het resultaat te bekijken.
De clubleden van Filmere helpen elkaar om tot mooie resultaten te komen. Dus, ook al heeft u weinig ervaring, schroom niet om eens langs te komen op een clubavond. De koffie staat klaar!
Gebruikte apparatuur: Samsung galaxy S9+ en filmbewerkings programma Pinnacle.
De leden van Filmere gebruiken diverse montage programma’s.
Filmere heeft geen enkele restrictie op welk programma er gebruikt wordt, dus een ieder is vrij in zijn of haar keuze! Momenteel worden door onze leden de volgende montage programma’s gebruikt om het ruwe film materiaal te bewerken:
- Pinnacle
- Magix
- FinalCut Pro
- Motion
- Logic Pro
- iMovie
- Adobe Premiere Elements
- Edius
- Movie edit pro
- Cyberlink Power Director
- Coral studio ultimate
Er worden door de clubleden regelmatig presentaties gegeven hoe ze met hun montage programma’s omgaan, zie foto. Er wordt dan extra uitleg gegeven over hoe men bijvoorbeeld monteert met het “groene doek”, hoe de filmbeelden recht gezet kunnen worden, hoe het geluid kan worden bewerkt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar als u vragen heeft over uw montage programma, kunt u zeker bij een van onze leden terecht! Dus schroom niet om eens langs te komen op een van onze clubavonden. We helpen u graag met uw vragen.
Bij Filmere worden regelmatig speciale clubavonden georganiseerd waarin aparte items worden behandeld. Zo ook het groene doek (green screen). Hiermee is het mogelijk om films te maken waarbij de gefilmde persoon of een voorwerp op een hele andere achtergrond zichtbaar wordt. Met behulp van het montage programma wordt dan het gewenste resultaat behaald. Dit alles wordt op dezelfde clubavond gerealiseerd.
Voorbeeld van een bewerking met het groene doek, klik hier. De persoon op de voorgrond bevond zich voor het groene doek in De Glasbak terwijl de achtergrondfilm opgenomen is in Jamaica.
Nieuwsgierig hoe dit werkt? Bezoek de Filmere clubavond dan kunnen we dit verder uitleggen hoe dit werkt.
Bij Filmere wordt veel aandacht geschonken aan hoe het beste gefilmd kan worden en waarop gelet moet worden bij de aanschaf van de camera en attributen. Het is van belang om goed op de hoogte te zijn met de mogelijkheden van de camera. Dit betreft zowel de instellingen als het gebruik van de camera.
Denk bij instellingen onder andere aan het filmformaat; het handmatig of automatisch filmen; het geluid; de witbalans en de stabilisatie.
Voor het gebruik heeft Filmere zijn “10 geboden” opgesteld. Dit kan worden gezien als een basis van goed camera werk.
In de film “Ken je camera” heeft een van de leden zijn visie hierop gegeven.
Filmere.....
Het programma voor de eerste helft van 2023 is bekend zie hier.
Twaalf leden van Filmere zijn als vrijwilliger adhoc actief bij verschillende Floriade producties, soms in een team van twee en dan weer in een team van twaalf. Voorbeelden hiervan zijn het Floriade festival 2018 en 2019, zie hier de video verslagen van de grote vrijwilligers bijeenkomst en de korte documentaire “Van Eik tot Winkelwagenmuntje”.
Dus naast het opdoen van ervaringen met productie, filmen, grafische vormgeving, animatie, voice-over en videobewerking zijn de leden van Filmere ook goed bezig voor de Almeerse gemeenschap.
Als afsluiting voor de zomerstop wordt er voor de leden en hun partners een uitje georganiseerd. We bezoeken dan interessante locatie’s waar naar hartelust gefilmd kan worden.
Een greep uit de locaties: Bezoek aan Beeld en Geluid in Hilversum; rondleiding eiland Pampus; Ritje door de Oostvaardersplassen; boottocht over het Naardermeer; rondleiding in het Aviodrome; bezoek aan het Mechanisch Erfgoed Centrum te Dronten.
De filmresultaten worden op een daarvoor geplande clubavond of op vrije draaiavonden vertoond en besproken, zodat we van elkaar kunnen leren om de films nog beter te maken.
Bekijk hier de resultaten van de gemaakte films.